Ga naar hoofdinhoud

DACSi seminar

DACSI Seminar over scenario’s in post-trade

Nadenken, inspiratie opdoen en kennismaken met elkaar. Op 28 juni kwam een groep financiële en post-trade experts bijeen bij CACEIS om na te denken over de toekomst van post-trade. Behalve DACSI-leden waren ook DNB, AFM en het ministerie van Financiën vertegenwoordigd.

Het seminar was georganiseerd door DACSI, de belangrijkste brancheorganisatie in Nederland voor de effectenbranche. Henk Brink, Senior Marketing Intelligence Officer bij CACEIS, is al 10 jaar voorzitter van deze vereniging. Naast Country Managing Director CACEIS NL, is Sikko van Katwijk ook lid van de Raad van Toezicht bij DACSI. CACEIS draagt dit soort gremia een warm hart toe. 

Sikko van Katwijk heette het publiek welkom en benadrukte het doel van deze sessie. Uiteraard nam hij de gelegenheid te baat om kort de ontwikkelingen rond CACEIS te schetsen. 

AANPASSINGEN MAKEN
Patrick Pearson, voormalig hoofd Financial Market Infrastructure and Derivatives bij de Europese Commissie, was de keynote speaker van het event. Hij sprak over zijn ervaringen in Brussel en spoorde de deelnemers aan om na te denken over wat zich in de post-tradewereld afspeelt. 

‘Wat wil je, wat weet je en kun je doen, en wat ga je doen?’ vroeg Pearson het publiek. Hij zei dat nadenken over wat er in de volgende weken, maanden en jaren gebeurt, belangrijk is. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken.  

Pearson sprak over welke uitgangspunten belangrijk zijn bij overleg in de politiek en gaf als voorbeeld dat financiële stabiliteit hoog op de agenda staat. ‘Als je met deze stabiliteit in het achterhoofd een goed verhaal weet neer te zetten, en je weet op de juiste mensen in Brussel en in Frankfurt in te spelen, dan heb je kans om zaken nog aangepast te krijgen,’ zei Pearson. 


WAT WE WEL EN NIET WETEN
Volgens hem is het noodzaak dat we ons ervan bewust zijn wat – in de woorden van Donald Rumsfeld – ‘known knowns’, ‘known unknowns’,, en ‘unknown unknowns’, zouden kunnen zijn. Zo zijn technologie en risk management belangrijke onderwerpen waar aandacht aan besteed zou moeten worden. Als voorbeeld werd de stormachtige ontwikkeling rond high frequency trading genoemd met alle risico-elementen van dien. 

SCENARIODENKEN
Erik Veerman, Senior Consultant en Projectleider Marktinfrastructuren ABN AMRO, sprak over het belang van scenariodenken. ‘We zitten hier met een heel diverse groep. De scenario’s zijn bedoeld om je denkproces in gang te zetten. De belangrijkste vraag is ‘what if?’ Wat als dit zou gaan gebeuren, wat zou het betekenen? Het is vooruitdenken om te voorkomen dat je verrast wordt,’ legde hij uit. 

‘Het zijn geen toekomstvoorspellingen, maar scenario’s schetsen “plausible future outcomes”’. Als je die in kaart hebt gebracht, kun je acties uitzetten en uiteraard de tussentijdse signalen volgen om de waarschijnlijkheid van toekomstige gebeurtenissen te bepalen. 


BLACK SWANS
‘Unknown unknowns’ is de enige categorie waarbij scenario-analyse niet zal helpen, want dat zijn zaken die we echt niet van tevoren weten. Dit zijn de zogenaamde ‘black swans’  waarvan de oorlog in Ukraine een tragisch voorbeeld is. Er zijn twee dominante onzekerheden in post-trade, namelijk het tempo van technologische innovatie, en de politieke bereidheid om samen te werken. Aan de hand daarvan kreeg de groep scenario’s te zien met de eerdere genoemde ‘plausible outcomes.’

BREAK-OUTSESSIES
Henk Brink, Senior Market Intelligence Officer bij CACEIS en DACSI-voorzitter legde uit met welke vragen de deelnemers in break-outsessies aan het werk werden gezet. De deelnemers werden in drie groepen ingedeeld om na te denken over verschillende onderwerpen. Deze waren gegroepeerd rond de thema’s marktordening, nieuwe technologie, regelgeving, fintechs en bigtechs, post-trade barriers, en de grootste onzekerheden. 

Deelnemers werkten met elkaar samen om deze onderwerpen aan te pakken, en presenteerden op het eind van de seminar de conclusies van de sessies. Ter afsluiting werd nog aangegeven dat deze sessie moest worden gezien als de start van een hernieuwde dialoog.