ACADEMY
CACEIS ACADEMY
Met CACEIS Academy bieden we permanente educatie en stimuleren we het delen van kennis door en voor alle medewerkers. Ons doel is om het kennisniveau van alle medewerkers te verhogen. Het hele jaar door organiseren we iedere maand kennisoverdrachtsessies met de Academy.
Het pensioencentrum-team, vlnr: Tim van den Bersselaar, Ellen de Boer, Ruud Gilissen, Arnoud van Balen, Jeroen van Dam, Wouter Peters, Martijn Blokzeijl
RISK MANAGEMENT
- 3 april
- Thijs Vlasman en Barbara Kampman
- Risk Management is het bewust omgaan met de risico’s die de organisatie loopt om haar strategische doelstellen te behalen.
- Risk management is het continue identificeren en kwantificeren van risico’s en het opstellen van maatregelen om deze risico’s te mitigeren/beheersen voor de organisatie.
- Moeten alle risico’s altijd vermeden worden? Absoluut niet! Sterker nog, zonder risico geen succesvolle organisatie. Daarbij streeft CACEIS een lerende cultuur na, waarbij we steeds beter willen worden ook als dat getriggerd wordt door een incident.
- In de eerste plaats is risk management belangrijk voor de organisatie, om continuïteit te borgen en aantrekkelijk te zijn voor onze klanten.
- Maar ook voor medewerkers, bewust omgaan met processen en risico’s, weten hoe taken juist worden uitgevoerd en waar verantwoordelijkheden liggen helpt en beschermt de medewerker.
- En natuurlijk is het van belang voor onze klanten en in sommige gevallen zelfs voor de gehele maatschappij.
ALTERNATIVES
- 26 april
- Bart-Jan van Leersum
- Een alternatieve belegging is een financieel actief dat niet onder een van de drie traditionele beleggingscategorieën valt: aandelen, obligaties of liquiditeiten.
- Alternatieve activa vormen een (steeds belangrijker) onderdeel van de portefeuilles van onze cliënten, met als doel de risico-rendementskenmerken van de portefeuille te verbeteren.
- Onze cliënten beleggen in alternatieven omdat zij geloven dat deze zowel “rendementsverhogend” als “rendementsdiversifiërend” kunnen zijn.
- Definities bij alternatieve beleggingen zijn vaak niet duidelijk, kijk bij twijfel naar de onderliggende waarde of de juridische documentatie.
- De markt voor alternatieve beleggingen is ingewikkelder dan de traditionele beleggingsmarkt vanwege: een gebrek aan standaardisatie en transparantie in vergelijking met openbare markten
- Een gebrek aan inzicht, standaardisatie en automatisering maakt onze processen (en die van onze cliënten) vatbaarder voor fouten.
HET ECOSYSTEEM VAN DE WETGEVER
- 23 mei
- Henk Brink
- Een scala aan wet- en regelgeving heeft zijn intrede gedaan na de financiële crisis van 2008. Regelgevers hebben lessen geleerd van die periode. Ze bogen zich erover om risico te beperken, transparantie te vergroten, en beleggers te beschermen.
- Actuele ontwikkelingen hebben een grote impact op het werk van het trends en reguleringteam. Zo is er met Brexit een enorme woordenstrijd geweest en informatie uitgewisseld om de afhankelijkheid van de UK CCP (de centrale clearing tegenpartij) terug te dringen.
- Andere belangrijke ontwikkelingen zijn de verkorting van de afwikkeltermijn, technologische ontwikkelingen, politieke onzekerheid, harmonisatie en standaardisatie, ESG en integratie en consolidatie markten en de rol van fintechs.
- Er is veel te zeggen over de invloed van tokenization op de banken, aangezien dit komt met geen settlement en custody fees.
- Een andere partij die in het ecosysteem opereert, is het centraal effectenbewaarkantoor, de ‘merchant of risk’ die de risico’s opvangt wanneer een transactie op de beurs wordt gedaan, in ruil voor marge.
WTP
- 13 juni
- Maurits Daarnhouwer en Ruud Gilissen
- CACEIS wil bijdragen aan een robuust en toekomstbestendig nieuw pensioensysteem voor alle deelnemers in Nederland.
- Met de komst van de wet toekomst pensioen neemt de frequentie van de noodzakelijke informatie-uitwisseling toe.
- Door intensivering van de informatie-uitwisseling is standaardisatie ervan meer dan ooit gewenst. Verschillende ketenpartijen van de pensioenuitvoerders zullen in co-creatie moeten samenwerken om de benodigde nieuwe processen af te stemmen.
- Vanaf begin 2022 heeft CACEIS met een diverse groep ketenpartijen om tafel gezeten om de operationele uitdagingen voortvloeiend uit het Wtp in kaart te brengen. Dit resulteerde in het rapport ‘Inzicht door Overzicht’ waarin het concept van een middenadministratie werd geïntroduceerd.
- In feite wordt in de middenadministratie de pensioenadministratie gekoppeld met de vermogensbeheeradministratie, met minimale veranderingen voor de werkzaamheden van bestaande ketenpartijen. In de middenadministratie komen alle vereiste gegevens bijeen om het pensioenkapitaal van de pensioendeelnemer te berekenen en daarover te communiceren.
- De middenadministratie van pensioenfondsen, waar CACEIS ook informatie voor aanlevert, draagt daarmee bij aan het in control zijn van de pensioenuitvoerder op de operatie van de beleggingen, zorgplicht en communicatie.
- CACEIS onderschrijft het nut en noodzaak van de middenadministratie en wil dit via verspreiding van rapporten en white papers onder de aandacht brengen.