Ga naar hoofdinhoud

CSR-strategie

Wendy Zwanikken, senior HR Business Partner

Een effectieve CSR-strategie van Groep naar lokaal

Corporate Social Responsibility is een essentieel onderdeel van de bedrijfsstrategie van CACEIS en heeft betrekking op medewerkers, klanten, aandeelhouders en onze leveranciers. De CSR- strategie van CACEIS is afgestemd op die van moederbedrijf Crédit Agricole en is gebaseerd op drie pijlers:

  • Klanten ondersteunen met ethiek, vertrouwen en veiligheid
  • De energie- en milieutransitie bevorderen
  • Een verantwoordelijke en betrokken werkgever zijn

Eind 2023 heeft CACEIS stappen ondernomen om haar CSR-beleid nog steviger te verankeren in de organisatie door de oprichting van een CSR/ESG-afdeling op Groepsniveau in Parijs, onder leiding van Géraldine Valentini. Zij rapporteert rechtstreeks aan de Deputy General Manager die verantwoordelijk is voor strategie en innovatie. Met deze strategische stap benadrukt CACEIS haar toewijding aan duurzaamheid en verantwoord ondernemerschap.

Op CSR-gebied ondervindt CACEIS een aantal uitdagingen:

Regelgeving

Een grote uitdaging is het voldoen aan de Europese en lokale regelgeving op het gebied van onder andere duurzame financiering, die voortdurend in ontwikkeling is. De eerste verslagen voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) verving en waaraan CACEIS een bijdrage levert, moeten vanaf 2025 worden gepubliceerd. De richtlijn voor duurzaam ondernemen stelt de norm voor niet-financiële verslaglegging en brengt het belang ervan op één lijn met reguliere financiële verslaglegging.

Bevorderen van lage CO2-footprint

In het kader van de Klimaatakkoorden van Parijs van 2015 heeft Crédit Agricole, zich ten doel gesteld om haar CO2-footprint tegen 2030 met 50% te verminderen voor Scope 1 (directe emissies gerelateerd aan energieverbruik), Scope 2 (indirecte emissies gerelateerd aan energieverbruik) en Scope 3 (broeikasgasemissies door reizen, afval, transport, enz.) Hiermee moet de Crédit Agricole Groep tegen 2050 CO2-neutraal zijn.

Green IT-plan

De asset servicing-sector is sterk afhankelijk van de IT-infrastructuur. Het genereren, opslaan en analyseren van data vereist geavanceerde, stabiele technologie die goed wordt onderhouden en voortdurend wordt geüpgrade. Om de milieu-impact van de IT-infrastructuur te bewaken, heeft CACEIS een ‘Green IT’-plan gelanceerd voor de periode 2023 tot 2025.

De vijf kernelementen hiervan zijn: duurzame IT-aankopen, optimalisatie van datacenters, duurzaamheid in software-ontwerpen, API-toegang voor bewaking van de CO2-footprint en voortdurende professionele ontwikkeling voor IT-personeel.

EcoVadis-certificering

EcoVadis is een marktleider op het gebied van duurzame audits en CSR-beoordelingen waar CACEIS sinds 2014 mee samenwerkt. CACEIS ondergaat jaarlijks een vrijwillige beoordeling waarbij de bedrijfsactiviteiten van de groep en die van haar leveranciers worden beoordeeld.

De beoordeling kijkt naar 21 verschillende criteria op het gebied van milieu, maatschappij, mensenrechten, ethiek en verantwoord inkopen. Bij de beoordeling in 2023 is CACEIS beloond met een gouden medaille voor haar zakelijke en CSR-activiteiten, met een score van 73 van de 100 punten.

ESG-rapportagediensten

CACEIS houdt zich strikt aan haar ESG-verplichtingen en biedt tegelijkertijd uitgebreide rapportagediensten om klanten te helpen hun eigen ESG-doelstellingen te realiseren en te voldoen aan de bijbehorende wettelijke vereisten. Het ESG & Climate reporting-aanbod van CACEIS is beschikbaar via het OLIS-portaal en via de Connect Store. Het biedt toegang tot niet-financiële gegevens en biedt tools om rapporten te genereren die voldoen aan de wettelijke vereisten.

Géraldine Valentini

“CSR bij CACEIS heeft betrekking op alle interne stakeholders van de Groep, maar ook op onze externe partners en leveranciers.”

CACEIS Nederland

In 2021 hebben we het CSR-beleid van onze moedermaatschappij geïmplementeerd in Amsterdam. Dit was een belangrijke stap om onze lokale inspanningen te versterken en te structureren. We hebben een lokale CSR-commissie opgericht, bestaande uit leden van verschillende business lines. Deze diversiteit zorgt ervoor dat we CSR-uitdagingen vanuit verschillende perspectieven benaderen, wat leidt tot een meer holistische en effectieve aanpak.

Elk jaar stellen we nieuwe doelen op, gebaseerd op de drie pijlers van ons beleid; klanten ondersteunen met ethiek, vertrouwen en veiligheid, een verantwoordelijke werkgever zijn en de energie- en milieutransitie bevorderen. Deze doelen worden maandelijks gemonitord tijdens de maandelijkse CSR-vergaderingen. Daarnaast communiceren we onze acties en voortgang regelmatig naar onze medewerkers en moedigen we hen aan om deel te nemen aan verschillende lokale initiatieven. Op deze manier streven we ernaar om een positieve impact te maken op zowel onze organisatie als de bredere gemeenschap.

Processen per pijler

I. De belofte ‘Klanten ondersteunen met ethiek, vertrouwen en veiligheid’ wordt stevig verankerd in alle werkprocessen en procedures. Nieuwe medewerkers worden vooraf gescreend, krijgen een gedragscode, nemen de bankierseed af en volgen allemaal een CSR-training.

Daarnaast krijgen alle medewerkers jaarlijks een aantal verplichte trainingen onder andere op het gebied van compliance, veiligheid en ethiek. Op het gebied van verantwoord beleggingsbeleid biedt CACEIS haar klanten ESG-rapporten.

II. ‘Een verantwoordelijke en betrokken werkgever zijn’ komt onder andere terug in het stimuleren van feedback te geven en medewerkers de mogelijkheid te bieden zich continu te kunnen ontwikkelen. Maar ook aandacht te schenken aan diversiteit door middel van verschillende initiatieven zoals de ‘Diversiteitsweek’- en maand.

III. Maatregelen die de energie- en milieutransitie moeten bevorderen zijn talrijk. Zo liggen er onder andere op het dak van het kantoor 283 zonnepanelen; wordt alleen CO2-neutraal papier gebruikt én zo min mogelijk geprint; zijn laadpalen op het parkeerterrein geplaatst en zal het lease-wagenpark in 2025 volledig elektrisch zijn; wordt koffie geschonken met fair trade-bonen; hangt overal in het gebouw en op de gehele parkeerplaats LED-verlichting; is de vloer van de fietsenstalling gemaakt van gerecycled materiaal en wordt er schoongemaakt met uitsluitend biologische middelen. Ook krijgen medewerkers een OV-Business Card en wordt iedereen geacht met de trein te reizen. Verder worden leveranciers gescreend op duurzaamheid van materialen en wordt binnen 30 dagen betaald.

Samenwerkingsverbanden

CACEIS Nederland is een samenwerkingsverband aangegaan met JINC, een organisatie die bedrijven aan scholen koppelt om op die manier scholieren uit een sociaal-economische achterstand een goede start op de arbeidsmarkt te geven. Dit gebeurt door onder andere sollicitatietrainingen en carrière-coaching.

Tevens heeft CACEIS een samenwerkingsverband met ‘NL Cares.’ NL Cares biedt ons diverse mogelijkheden om ons in te zetten voor verschillende maatschappelijke doelen. Zo kunnen onze medewerkers bijvoorbeeld taaltrainingen geven aan niet-Nederlandstaligen, wat hen helpt om beter te integreren in de samenleving.

Daarnaast nemen we deel aan activiteiten in bejaardencentra om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Voor handige medewerkers met twee rechterhanden zijn er ook tal van mogelijkheden. Denk hierbij aan het opknappen van dierenhokken op een kinderboerderij of het renoveren van slaapzalen in een opvang voor daklozen. Door deze uiteenlopende activiteiten kunnen we als organisatie een brede en positieve impact maken op de gemeenschap. We moedigen onze medewerkers aan om actief deel te nemen en zo bij te dragen aan een betere samenleving.