Ga naar hoofdinhoud

Tafelgesprek

Hoe blijf je compliant onder toenemende regeldruk?

Financiële instellingen hebben te maken met steeds meer wet- en regelgeving. Snelle en heldere rapportage moet meer transparantie geven en klanten en beleggers beschermen. Voor institutionele beleggers en vermogensbeheerders is de grote vraag: hoe blijf je met beperkte middelen toch compliant?

Sinds de financiële crisis van 2008 heeft de wet- en regelgeving in de financiële sector zich in hoog tempo ontwikkeld. Nieuwe regels hebben als doel beleggers beter te beschermen, transparantie te vergroten en risico’s te beperken. Een van de specialisten die dit van dichtbij zag gebeuren is Henk Brink. Hij werkt maar liefst veertig jaar in de financiële sector, tegenwoordig als Senior Project & Regulatory Monitoring Officer bij asset servicer CACEIS Nederland. “Wat we sinds 2008 hebben gezien, is een enorme toename van regelgeving die op de sector is neergedaald. Het doel is nobel: beleggersbescherming, transparantie en risicobeperking. Deze regelgeving legt echter wel een zware last op financiële instellingen. Voor de verplichte rapportage onder de European Market Infrastructure Regulation (EMIR) moeten voor een gemiddelde derivatentransactie tot wel 180 velden met informatie worden ingevuld. Het is maar één voorbeeld van de steeds verder toenemende administratie.”

Noodzaak

De behoefte aan controle en rapportage is naast een reactie op eerdere financiële crises ook een weerspiegeling van maatschappelijke trends. “De toename in welvaart in de afgelopen decennia heeft geleid tot een groeiende druk om deze welvaart te beschermen en te controleren,” aldus Sikko van Katwijk, Country Managing Director van CACEIS Nederland. “Dat leidt tot steeds strengere regels van toezichthouders voor professionele beleggers, die helpen om het vertrouwen van het publiek te behouden.”

Compliance

Voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en vermogensbeheerders heeft dat grote consequenties.

Zij moeten inhoudelijk goed en volledig rapporteren én daarbij de kosten in de hand houden. Daarom zijn zij de laatste jaren op grote schaal op zoek gegaan naar praktische oplossingen voor de steeds fijnmaziger rapportageverplichtingen. Liefst oplossingen die het beheer eenvoudiger en efficiënter maken dan voorheen. “Zij zoeken partners waarmee zij kunnen blijven werken binnen een up-to-date toezichtkader,” zegt Brink. Steeds vaker roepen ze daarvoor de hulp in van externe experts. “Veel middelgrote en kleinere vermogensbeheerders hebben de capaciteit niet meer in huis om alle veranderingen door te voeren. Zij kunnen niet meer zonder externe deskundigen.”

Henk Brink, Senior Project & Regulatory Monitoring Officer bij CACEIS NL

ESG-rapportage is een van de belangrijke gebieden waarop zulke externe partijen waardevolle hulp bieden. “Die zijn een wettelijk vereiste en bieden daarnaast uitgelezen kansen voor beleggers om te laten zien dat ze duurzaam en verantwoordelijk investeren,” zegt Brink. “Het ontwikkelen van zulke ESG-rapportageproducten helpt klanten om compliant te blijven en versterkt tevens hun positie in een concurrerende markt.”

Sikko van Katwijk, Country Managing Director CACEIS NL

Uitbesteden

Voor grote vermogensbeheerders is het soms nog de moeite waard om deze expertise zelf in huis te hebben. Voor het gros van de middelgrote en kleinere partijen is dat niet te doen: zij zijn vooral gebaat bij een partner die kennis van lokale en nationale cultuur en regelgeving combineert met internationale schaalgrootte en expertise. Die combinatie van eigenschappen stelt ze in staat om snel en adequaat te reageren op veranderingen in de regelgeving, lokaal en internationaal.

“Daarom handhaaft CACEIS in Nederland een sterk team van ongeveer driehonderdvijftig medewerkers,” aldus Van Katwijk. “Zij kennen de regels én weten hoe die lokaal worden geïnterpreteerd en toegepast.” Die diepgaande lokale kennis wordt ondersteund door de bredere internationale organisatie die toegang biedt tot een schat aan kennis en resources. Van Katwijk: “Dat is met name belangrijk voor bedrijven die de stap naar het buitenland maken en ook daar moeten voldoen aan alle geldende nationale en internationale rapportage- en verslagleggingsverplichtingen.”

Toekomst

Kijkend naar de toekomst verwachten Brink en Van Katwijk dat de regeldruk niet zal afnemen. “We zitten nu op een zeer hoog niveau van toezicht en controle, en de verwachting is dat dit zo blijft,” aldus Van Katwijk. “Dit betekent dat financiële instellingen moeten blijven investeren in compliance en risicobeheer.” De ambitie van CACEIS voor de komende jaren is om daarin een leidende rol in Nederland en Europa te blijven spelen, als onderdeel van de dienstverlening op asset servicing. “We gaan naar geïntegreerde samenwerking met onze klanten, waarbij wij fungeren als verlengstuk van hun organisatie.”

Henk Brink

“Een enorme toename van regelgeving is op de sector neergedaald”