CSR
CACEIS ondersteunt duurzame financiering met een initiatief voor Art. 9-fondsen
CACEIS ziet de langzame groei van Artikel 9-fondsen onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en wil een strategische partner zijn voor duurzame institutionele beleggers. Sinds januari 2025 heeft CACEIS alle kosten voor de oprichting van een fonds of subfonds onder Artikel 9 van de SFDR, of een vergelijkbare categorie in andere rechtsgebieden, voor een jaar afgeschaft.
Artikel 9 van de SFDR richt zich op fondsen die duurzame investeringen als doel hebben. Deze fondsen moeten voldoen aan strikte criteria om te bewijzen dat hun investeringen bijdragen aan het bereiken van milieudoelstellingen, zoals het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, of sociale doelstellingen, zoals het bestrijden van ongelijkheid. CACEIS heeft als strategisch doel om de Europese leider te worden in asset servicing voor duurzame activa, waarbij we willen innoveren om te voldoen aan de behoeften van ESG-georiënteerde investeerders. De beslissing om de CACEIS-kosten voor een jaar af te schaffen, is een belangrijke bijdrage aan verantwoord financieren.
Duurzame fondsen
Fondsen die zijn opgericht onder Artikel 9 van de SFDR, moeten zich voornamelijk richten op duurzame investeringen. Ze moeten voldoen aan strikte criteria die aantonen dat hun investeringen bijdragen aan het bereiken van milieu- of sociale doelstellingen. Deze fondsen ervaren echter vandaag de dag een vertraging in hun groei, deels als gevolg van mogelijke regelgevende updates.
“We geloven sterk dat Artikel 9-fondsen de overgang naar een duurzamere economie zullen versnellen. Door de kosten voor deze fondsen te schrappen, willen we beleggers die nog niet hebben geïnvesteerd, aanmoedigen om de groei van de markt voor duurzame oplossingen te ondersteunen,” legt Géraldine Valentini, Hoofd van Corporate Social Responsibility en ESG, uit.
Door deze beslissing brengt CACEIS geen kosten in rekening voor de oprichting en lancering van deze streng gereguleerde beleggingsproducten.
Door dit te doen, bevestigt CACEIS zijn inzet voor echt duurzame projecten. Deze inzet gaat verder dan het basisaanbod van diensten: het gaat erom een actieve deelnemer te zijn in de transformatie van de duurzame financiële markt, door het gemakkelijker te maken voor institutionele beleggers om dergelijke beleggingsproducten te ontwikkelen en het aantrekkelijker te maken voor investeerders.
“Met dit initiatief geeft CACEIS een duidelijk signaal aan de asset management-industrie: we kunnen innovatie en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid inzetten om de uitdagingen van duurzame financiering aan te pakken. Door de kosten voor Artikel 9-fondsen te schrappen, moedigen we beleggers aan om bij te dragen aan een duurzamere financiële toekomst,” zegt Géraldine Valentini.

Géraldine Valentini
“We geloven sterk dat Artikel 9-fondsen de overgang naar een duurzamere economie zullen versnellen.”
Tools voor financiële transparantie
Naast deze kostenbesparing biedt CACEIS een scala aan Klimaat- en ESG-oplossingen, zoals het OLIS-ESG-aanbod in het OLIS-klantenportaal. Deze tools helpen klanten om rapporten te maken die voldoen aan de regelgeving en bieden nauwkeurige analyses om ESG- en klimaateffecten en -risico’s in hun portefeuilles te beoordelen.
“Laten we er samen voor zorgen dat meer kapitaal naar duurzame investeringen gaat,” concludeert Géraldine Valentini.