DIGITALE INNOVATIE
Wat zijn sleutels voor moderne asset servicing?
Pensioenfondsen en grote vermogensbeheerders staan onder druk. Ze moeten meer rendement behalen, verantwoord beleggen, gedetailleerder rapporteren, beheerkosten verlagen en voldoen aan de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Gelukkig brengt een innovatieve beheeroplossing nu al deze vereisten samen.

In de snelkookpan van nieuwe regels, rapportageverplichtingen, digitalisering en datamanagement staan institutionele beleggers voor grote dilemma’s. Hoe kunnen zij compliant en in controle blijven? Een verkenning.
De verantwoordelijkheden voor institutionele beleggers zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Waar beleggingsportefeuilles vroeger overzichtelijk en liquide waren, zijn die tegenwoordig veel gevarieerder, met naast aandelen, obligaties en valuta steeds vaker ook vastgoed, hypotheken, private equity en real assets. Die spreiding is goed voor risicobeperking, maar geeft extra beheer- en rapportagewerk. Zeker in deze tijd waarin beleggers door de sterk toegenomen wet- en regelgeving gedetailleerder moeten administreren en rapporteren om compliant te blijven. Daarnaast moet die verslaglegging ook steeds frequenter gebeuren: soms zelfs in real time, zoals mogelijk straks bij persoonlijke pensioenpotjes onder de nieuwe Wtp.
Rapportage
Frans Hofkens, Hoofd Business Development bij CACEIS Nederland: “Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars staan voor enorme uitdagingen. De druk op hun compliance groeit, terwijl ze moeten blijven presteren en steeds leaner moeten werken. Vergeleken met tien jaar geleden is die druk bij benadering verdubbeld. Partijen zoals wij pakken die rol op. Wij verzorgen steeds vaker de ontsluiting van alle benodigde asset-data en rapportages, inclusief transparante verslaglegging over publieke en private assets. En niet te vergeten de duurzaamheidsrapportages, rendements- en risico-overzichten. Een logische ontwikkeling. Wij kunnen dat doorgaans efficiënter en beter dan de beleggers zelf.
Door de rapportagetaken toe te vertrouwen aan een onafhankelijke partij kunnen pensioenfondsen, verzekeraars en andere institutionele beleggers zich focussen op hun kerntaken en blijven ze met minimale inspanning in control.”
Asset servicers
In dit krachtenveld spelen asset-beheerders ― of custodians ― een sleutelrol. Deze neutrale partijen bewaren de assets waarin hun klanten beleggen, afgescheiden van hun eigen balans. Van oudsher schakelden institutionele beleggers deze externe asset servicers in om hun beleggingen te beheren en bewaken. Door de toenemende regel- en rapportagedruk is hun rol echter fors uitgebreid met ondersteunende services rond het ontsluiten van data voor rapportage en compliance.

Frans Hofkens
“Institutionele beleggers staan voor enorme uitdagingen”
Persoonlijke klantrelatie
Vincent Nahon, Hoofd Client Management bij CACEIS Nederland, vult aan: “We reageren niet alleen op vragen, maar zoeken proactief naar oplossingen voor problemen die zich nog niet eens hebben voorgedaan.” Nahon doet dat met een team van achttien professionals en onderhoudt de relaties met meer dan driehonderd institutionele klanten. “Wij fungeren als de schakel tussen onze klanten en onze organisatie,” legt hij uit. “Onze focus ligt op het verbeteren van klanttevredenheid. Dat betekent dat we proactief zoeken naar oplossingen voor toekomstige problemen.”
Beter inzicht
Technologie en innovatie spelen in het beheer een steeds grotere rol. Daarom investeren externe beheerders in nieuwe digitale oplossingen om hun klanten te ondersteunen. Dat gaat verder dan alleen compliance; klanten verwachten ook intelligente data-oplossingen om hun prestaties te verbeteren en tegelijk de regeldruk het hoofd te bieden. CACEIS heeft daarin grote stappen gezet. “We hebben geïnvesteerd in digitale oplossingen die onze klanten sneller en beter inzicht geven in hun portefeuilles,” zegt Hofkens. ESG-rapportages zijn een goed voorbeeld: steeds meer beleggers willen weten hoe hun portefeuilles scoren op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Wij bieden tools die deze informatie inzichtelijk maken en helpen bij de rapportages voor toezichthouders zoals de AFM en DNB.”
In een onzekere wereld moeten beleggers blind kunnen vertrouwen op hun dienstverleners. Hofkens: “Onze klanten hebben enorme verantwoordelijkheden.
Of het nu gaat om miljarden aan pensioenfondsen of de solvabiliteit van verzekeraars, zij moeten kunnen vertrouwen op de juistheid van de data die wij hen leveren. Dat betekent dat wij niet alleen de juiste technische oplossingen moeten bieden, maar ook betrouwbaar moeten zijn in communicatie en dienstverlening. Onze data draaien overigens alleen op servers binnen Europa.”

Vincent Nahon
“We reageren niet alleen op vragen, maar zoeken proactief naar oplossingen voor problemen die zich nog niet eens hebben voorgedaan.”
Internationale kracht, lokale aanwezigheid
CACEIS Nederland combineert internationale expertise met lokale aanwezigheid, benadrukt Nahon: “We hebben hier zo’n 300 specialisten die de Nederlandse markt kennen. Dat stelt ons in staat om klanten ook praktisch te ondersteunen.” Die combinatie van internationale expertise, digitale services en persoonlijk contact blijkt voor beleggers goud waard. “Hoe meer de dienstverlening digitaal verloopt, hoe belangrijker de persoonlijke relatie tussen de klant en diens asset-beheerder. Technologie is belangrijk, maar alleen bij goed persoonlijk klantcontact haal je daar het uiterste uit.”